Palmiye ağacının meyvesinden yarı katı olarak elde edilen yağ bütün dünyada palm yağı, hurma yağı, palmiye yağı olarak bilinir. Anavatanı Afrika olan palmiye ağacı ekvator kuşağına yakın Asya, Güney ve Kuzey Amerikanın tropikal iklimlerinde büyümeye elverişlidir. Dünya'nın palm yağı üretiminin %90'nından fazlası Malezya ve Endonezyada yapılmaktadır. Yetiştirilmesinin ve işlenmesinin ucuz, kolay ve raf ömrünün uzun olması sebebiyle dünyada çok tüketilen bir yağ çeşididir. Gıda ürünlerinde, kozmetik sektöründe, endüstriyel yağ üretimi ve biyoyakıt olarak çok geniş bir kullanım alanı vardır. Hazır gıda ürünlerinde lezzet vermesi ve gıda stabilitesi ile raf ömrünü artırdığı gerekçesiyle yoğun olarak kullanılmaktadır. Kozmetik sektöründe de ruj, krem, şampuan, sabun, masaj yağları, temizlik ürünleri yapımında kullanıldığını görmekteyiz.

Palm yağı bileşenleri içerisinde yağ asitleri olarak palm stearini, stearik asit, linoleik asit, miristik asit, oleik asit, palmik asit gibi birçok asit türevini sayabiliriz. Palm yağı meyve ve çekirdeğinden ayrı ayrı üretilir. Meyvesinden üretilen yağ kırmızımsı renkte olup çekirdeğinden üretilen yağ beyaz renklidir.

Palm Yağı Faydaları Nelerdir?

Palm yağı zengin bir omega- 6 kaynağı olmakla birlikte antioksidan ve antibakteriyel özelliğe sahiptir. İçeriğinde bulunan çok miktarda karotenoid ve E vitamini ile bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Karetenoidler aynı zamanda vücudun A vitaminine dönüştürebildiği etken maddelerdir.

Cilt Sağlığı

Palm yağının cilt üzerindeki etkileri birçok kozmetik firması tarafından bilinmekte ve ürünler içerisinde kullanılmaktadır. Palmiye yağı, palm olein olarak da isimlendirilen palm yağı içeriği nedeniyle birçok cilt bakımı amaçlı temizlik ve kozmetik bakım ürünlerinin içinde yer almaktadır. Bir E vitamini türevi olan tokoferol ve kuvvetli antioksidan özellik gösteren tokotrieller cilt üzerindeki serbest radikallerle savaşarak hücre yenilenmesi ile cilt kusurlarını giderebilmektedir. Şampuan, sabun gibi ürünlerde kullanılması saç köklerini besleyerek saç dökülmelerini önlemesine yardımcı olmakla birlikte saç derisini de besleyerek kepek gibi sorunlarını da çözmüştür. Palm yağı, besleyici, nemlendirici, tonlandırıcı ve pürüzsüzleştirici özellikleri sebebiyle masaj yağları üretiminde kullanılmaktadır.

Beyin Sağlığı

Palm yağı içeriğindeki tokotrienol maddesi beyin sağlığını destekleyebilecek güçlü bir antioksidandır. Yapılan araştırmalarda palm yağındaki tokotrienollerin beyindeki hassas çoklu doymamış yağları koruduğuna, alzheimer ilerlemesini yavaşlattığına, felç riskini azalttığına ve beyin lezyonlarının büyümesini önlemeye yardımcı olduğuna dair bulgular elde edilmiştir.

Kalp Sağlığı

Palm yağının kalp hastalığına karşı koruma sağladığına dair bir takım araştırmalar mevcut. Bazı çalışmalar tam tersini iddia etse de, palm yağının LDL (kötü) kolesterolü düşürme ve HDL (iyi) kolesterolü artırma gibi kardiyovasküler risk faktörleri üzerinde yararlı etkileri olduğu gösterilmiştir.

Kanser

Palm yağında bulunan yağda çözünen bileşiklerin özellikle tokotrienollerin, prostat, göğüs, kolon, melanoma ve akciğer kanseri gibi farklı kanser hücreleri üzerinde anti-tümör etkileri olduğu yapılan araştırmalarda gösterilmiştir