Blog

Geleneksel Çin Tıbbında 2 numara Cordyseps Sinensis

Cordyceps Sinensis (Tırtıl Mantarı)


Yine çok güçlü antioksidan ve aktif bileşenlerle dolu bir mantar türünden bahsedeceğiz, cordyceps sinensis halk arasında bilinen adı ile tırtıl mantarı. Vahsi doğada bu mantar türü yalnızca Çin, Nepal ve Pakistan'ın yüksek rakımlı bölgelerinde yetişmektedir. Nadir bulunan bir tür olması ve yüksek bölgelerde toplamanın zor olması dolayısıyla oldukça pahalı bir mantar türüdür. Doğada bu mantar sporu tırtılın içerisine yerleşir ve hayvan büyüyemeden mantar tırtılın şeklini alarak büyür. Yenilebilen bir tür mantar değildir ancak özütü alınarak kullanıldığında muazzam sonuçlar vermektedir. Özellikle akciğerler, üst solunum yolları, böbrekler, cinsel bölgeler üzerinde çok etkili bir mantar türüdür. Mitokondride çalışan aktif bileşenleri sayesinde enerji verir ve akciğerlerin oksijen taşıma kapasitesini güçlendirir. Çin'de olimpiyat sporcularının vazgeçemediği gıda takviye ürünlerinden birisidir. Olimpiyatlarda başarı oranını artırdığına dair çeşitli görüşler mevcuttur.
Devamını oku

Asırlardır bilinen mucize bitki Ganoderma

ÖLÜMSÜZLÜK MANTARI







 
 





Çin'de ona Lingzhi diyorlar. Ölümsüzlük mantarı olarak adlandırılıyor ve 4000 yılı aşkın süredir bilinen bir bitki olması onu ayrıcalıklı kılıyor. Literatürdeki ismi ile Ganoderma Lucidum, genel bilinen ismi ile Kırmızı Reishi Mantarı kendi arasında 200'den farklı türe sahip. 
Bu bitki doğada nadir olarak bulunduğu için ve şifalı etkileri bilindiği için eski Çin'de sadece imparator ve çevresi tarafından kullanabiliyormuş ve halkın bu bitkiyi toplaması ve kullanması kesinlikle yasakmış. Bu bitki sadece Çin'de yetişmiyor elbette. Dünyanın her tarafında bu bitkinin farklı türlerine rastlamak mümkün. Ancak yine nadir olarak karşımıza çıkıyorlar. Türkiye'de de çeşitli şehirlerimizde kırmızı reishi mantarına rastlanılmış yerel ve ulusal basında da haber konusu olmuştur. Anadoluda 17. yüzyılın tıp kitabı Materia Medica' da ganoderma ile ilgili geniş bir bölüm yer almakta ve bu bitkinin anadoludaki varlığı da 2000 yıldır bilinmekte olduğunu doğrulamaktadır. 
Peki bu bitkiyi özel kılan nedir diye soracak olursanız kısaca içeriğindeki 400'den fazla aktif bileşen şeklinde özetleyebiliriz. Başlıca aktif bileşenleri adenozinler, ganoderik asitler, triterpenler, polisakkaritler. alkaloidler, vitaminler, mineraller, yağ asitleri, diyet lifleri, organik germanyum, steroidler, nükleotitler şeklinde sıralayabiliriz.
Ganoderma Lucidum aktif bileşenler açısından çok zengin olup bilim insanları bu bitki üzerinde araştırma yaptıkça her geçen sene yeni aktif bileşenler ve insan sağlığı üzerindeki faydaları keşfediliyor.
Batı tıbbı bu bitkinin gücünün farkında olup bu mantarı "tıbbi bitkiler" kategorisine almıştır. İlaç endüstrisi de bu bitkinin gücünden faydalanmakta olup cilt üzerindeki etkileri sayesinde kozmetik ürünlerde de bu bitki yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanmıştır.
 
Devamını oku

PlatinMarket® E-Ticaret Sistemi İle Hazırlanmıştır.